24 Ağustos 2018 Cuma
TÜRK LOKUMU YABANCILARIN TABİRİYLE TURKİSH DELIGT 🍭🍬...
1777 yılında bu dükkanda başlayan bir serüven bakın günümüze kadar nasıl ulaşmış
...
Türkiye’de tatlı tarihi içinde Ali Muhiddin Hacı Bekir Efendi özel bir yere sahip.
Çünkü bizim TÜRK LOKUMU diye bildiğimiz yabancıların "TURKİSH DELIGT" dedikleri
bu güzel tatlıyı ilk bulan kişidir👏🍭
1777 yılında Kastamonu'dan İstanbul’a gelerek Bahçekapı’da şekerci dükkanı açan Bekir adlı bir müteşebbisin ticaret öyküsü Osmanlı’dan Türkiye’ye devrolmuş, bir lezzet yolculuğuna dönüşmüştür. 🍭❤
Hacı Bekir meslek hayatının ilk 30-40 yılı içerisinde alanında önemli yenilikleri getirmiştir.
Osmanlı şekerciliğinde geleneksel olarak kullanılan un yerine nişasta kullanmaya başlamasıyla TÜRK LOKUMU ortaya çıkmıştır. Balkanlarda RAHAT'ÜL LOKUM yani rahat yenilen lokum anlamına da gelen bu tatlı yiyecek yıllarca gönlümüzde de taht kurmayı başarmış. 🍭🍬
Hacı Bekir Efendi'nin akide 🍭 ve lokumlarının ünü Osmanlı Sarayına ulaşınca, modern Osmanlı'nın kurucusu yenilikçi Padişah II. Mahmud tarafından Nişan-ı Ali Osmani'nin 1. Rütbe Nişanı ile sarayın Şekercibaşı’lığına layık görülür ve sarayın şekerlemeleri Hacı Bekir Efendi imalathanesinden alınmaya başlanır...
...
Şu anda bu dükkanı işleten sahipleri ise Ali Muhittin Hacı Bekir efendinin 5. Kuşaktan torunlarıdır...
Nesilden nesile aktarılmış bu Tatlı Miras gerçekten ziyaret edilmeye ve tadılmaya değer 🍭🍬❤
...
Lokum tadında bayramlar olsun inşallah 🙋🍭
0 yorum:
Yorum Gönder